Takaisin etusivulle
Sijaintisi: Etusivu » Survival kit » Liikkuminen

Liikkuminen Lontoossa

Tällä sivulla käsitellään Lontoossa liikkumista metrolla, linja-autolla ja taksilla.

Matkailijoiden kannattaa harkita ns. "Travelcard":ia, joka oikeuttaa yleisten kulkuvälineiden käyttöön 1, 3 tai 7 päivän ajan. Lontoo on jaettu alueellisesti kuuteen vyöhykkeeseen (zones). Useimmat turistinähtävyydet sijaitsevat vyöhykkeillä 1 ja 2. Travelcard on sitä hintavampi, mitä useammalla vyöhykkeellä se on voimassa.

Metro

Lontoon metro (tai "tube" kuten paikalliset sitä kutsuvat) on usein nopein ja helpoin tapa liikkua Lontoossa. Metroverkkoon kuuluu lähes 300 asemaa, jotka on ripoteltu tasaisesti ympäri kaupunkia. Metroasemat on merkattu viereisen tapaisella merkillä. Junat ja laiturit on nimetty ilmansuunnan mukaan riippuen siitä minne metrojuna kulkee: Eastbound, Westbound, Northbound tai Southbound. Metroverkossa on 12 metrolinjaa. Jokaisella linjalla on oma värinsä.

Metromatkan vaiheet

1. Selvitä etukäteen reittikartalta, mitä linjoja pitkin pääset perille. 2. Osta lippu tai Travelcard aseman automaatista tai lippuluukulta. 3. Syötä lippu lippuveräjän lukulaitteen läpi, jolloin pääset kulkemaan veräjän läpi laiturialueelle. Muista napata lippu uudestaan mukaasi. 4. Seuraa opasteita haluamasi linjan laiturille. 5. Lopussa vastassa on kaksi laituria, metrolinjan kumpaankin kulkusuuntaan omansa. 6. Valitse laituri, jolta pääset haluamaasi suuntaan. 7. Odottele junaa. Monilla asemilla on opaslaite, joka kertoo kuinka pian juna saapuu. 8. Junassa on reittikartta, josta näet reitillä olevat asemat. Kuulutus junassa kertoo aseman, jolle seuraavaksi saavutaan. Asemien nimi on merkattu myös selvästi aseman seinään. 9. Poistu perillä junasta ja asemalta. "Way out"-merkki osoittaa tien ulos.

TOP-3 tavat mokata metrossa

1) Poistu tavaroidesi läheltä, jolloin aseman henkilöstä huomaa orvon oloisen kassin ja koko asema suljetaan ja tyhjennetään pommiuhkan takia. 2) Rullaportaissa seiso vasemmalla, eikä oikealla puolella, jolloin kiireisemmät eivät pääse ohittamaan sinua vasemmalta kuten pitäisi. 3) Don't mind the gap. Kun astut ulos vaunusta, älä varo rakoa vaunun ja laiturin välissä. Joillain asemilla rako voi olla kymmeniä senttejä.

Metrolinjat, aikataulut, kartat, jne: London Underground (Transport for London)

Linja-auto

Yöliikenne toimii Lontoossa. Joillain reiteillä ajetaan kaippina päivinä ympäri vuorokauden. Nämä on merkitty sinisellä "24 hour service" -merkillä. Lisäksi tiettyjä linjoja ajetaan vain yöaikaan. Nämä yövuorot erottaa N-kirjaimesta linjanumeron edessä.

Reitit, aikataulut, kartat, jne: London Buses (Transport for London)

Taksi

Aivojen hippokampus osallistuu linnuilla ja eläimillä navigointiin. Sen avulla ne palaavat muuttomatkoiltaan juuri omalle asuinalueelleen. Myös Lontoon taksikuskeilla hippokampus on kovassa käytössä. Jopa siinä määrin, että University College Londonin tutkijat totesivat Lontoon taksikuskien hippokampusten olevan muita kaduntallaajia kookkaampi. Mitä kauemmin kuski oli ollut työssään, sitä suurempi ero havaittiin.

Black-cab-taksikuskiksi pääseminen on vaativa teko. Ennen kuin kuljettajat saavat tarttua mustan ajoneuvonsa rattiin heidän on opeteltava "the knowledge". Tämä käsittää katujen verkoston kuuden mailin säteellä Charing Crossilta. Kolme neljästä jättää kurssin kesken. Läpi päässeiltä tiedon opettelu on vienyt usein kaksi tai kolme vuotta. Mieti tätä kun ajan seuraavaksi black cabilla.

Kaupungin sisäiseen liikenteeseen black cab on hyvä vaihtoehto. Sen sijaan, esim. lentokentille minicabit ovat yleensä halvempia. Matka Heathrowlle ei pitäisi maksaa n. 40 puntaa ja Gatwickiin n. 50 puntaa enemmän.